Milí čitatelia

23.03.2003 Celý región

Už nejaký ten týždeň sledujem v tlači boj o presťahovanie národnostného vysielania z Prešova do Košíc. Bývam v Bratislave a toto vysielanie nemám možnosť poč...
Už nejaký ten týždeň sledujem v tlači boj o presťahovanie národnostného vysielania z Prešova do Košíc. Bývam v Bratislave a toto vysielanie nemám možnosť počúvať a pravdu povediac nepočúvam ani verejnoprávny rozhlas. Ale zaujalo ma akým spôsobom sa snaží niekto niečo presadiť pod hlavičkou verejného záujmu použitím výbornej rétoriky a manipuláciou faktov. Poďme ale k meritu veci.

- Slovenský Rozhlas ( SRo) sa zaväzuje, sľubuje, deklaruje, garantuje, atď, atď, atď, že rozsah vysielania zostane nezmenený- vysielanie bude kvalitnejšie- vysielanie sa rozšíri- HR NEV dostane 2 FM vysielače- to duchovno ostane v Prešove- z Košíc sa naďalej bude ozývať \"HOVORIŤ PRJAŠIV\"

Tak takými to sladkými rečičkami ide na laickú verejnosť p. Rezník. hovorí sa tomu \"opíjanie rožkom\". - postupujeme podľa zákona o hospodárnom vynakladaní zo štátnymi prostriedkami- vysielanie je neekonomické- vysielanie je nehospodárne- hodina je zo všetkých najdrahšia- my iba dodržujeme zákon- chceme , aby sa hospodárne vynakladalo z koncesionárskymi poplatkami - na vysielanie z Prešova je potrebných v roku \"2003\" 21,5 miliónov- na rekonštrukciu budovy je potrebných 22 miliónov- ročne sa ušetrí 11 miliónov

Ale už dosť! Nebudem vás ďalej zaťažovať výrokmi p. Rezníka. V každom prípade úspešnosť takejto chúlostivej veci závisí od dobrej rétoriky a vinikajúcej hre z číslami a faktami. Tak napríklad zoberme si jeden z výrokov: \"na vysielanie z Prešova je potrebných 21,5 miliónov\". Som iba obyčajný občan, ale v tlači som sa dočítal, že rozpočet prešovského štúdia nikdy nepresiahol 14 miliónov. Ale teraz je to vedľajšie. Poďme naspäť k výrokom p. Rezníka. Všimnite si slovné spojenie \"je potrebných v roku 2003\". Je potrebných, pozor \"potrebných\" to neznamená, že prešovské štúdio dostalo stále 21 miliónov. To nie. Len na tento rok \"je potrebných\". Ale pozrime sa na vec trochu inak. Rozpočet Slovenského rozhlasu je približne 600 miliónov. Ale koľko je potrebných na bezproblémový chod, na vynovenie všetkých zastaralých technológií atď, v bratislavskej pyramíde. Možno aj raz toľko. Jedna miliarda dvesto miliónov ( 1 200 000 000). A to už je riadny peniaz. No nemyslíte si, že ten rozhlas v Bratislave je veľmi nehospodárny, keď ročne spotrebuje jednu miliardu dvesto miliónov korún?
Alebo iný príklad: Rozpočet prešovského VUC je napríklad 100 miliónov korún. Ale \"potreboval by\" jednu miliardu. No nie je to stratové? Jedna miliarda. Riešenie: Treba zrušiť prešovský VUC, alebo prinajmenšom zlúčiť z košickým VUC.
Alebo: Prešovský krajský súd dostáva ročne napríklad 12 miliónov korún. Ale ako povedali predstavitelia krajského súdu ak by chceli mať špičkové vybavenie výpočtovou technikou, luxusne zariadené kancelárie tak \"je potrebných\" 25 miliónov. Suma sumárom krajský súd v Prešove ročne potrebuje 25 miliónov korún. Takže je veľmi neefektívny a podľa dostupných zdrojov rozpočet košického súdu je iba 9 miliónov. Všimnite si \"rozpočet je 9 miliónov\" a ani zmienka o tom, \"koľko by\" košický súd potreboval. Takže o tom to celé je umenie rétoriky. Týmto a podobnými slovnými a číselnými hračkami p. Rezník zavádza a dezinformuje nielen verejnosť ale aj vládu a parlament.
Na záver ešte niekoľko faktov. Ročný rozsah vysielania z Prešova je:- 811 hodín = 2% z výkonov SRo pričom finančné krytie vysielania je iba 1,4%- 1 hodina z Prešova = cca 18 700. - Sk a ak by mal byť dodržaný zákon tak Prešov by mal vysielať 4% z výkonov SRo približne 1 600 hodín ročne. A to by už nebola tá \"hodina\" až taká neekonomická, že p. Rezník.
(PhDr. Marián Bunganič, Bratislava)
 

Vyberte región

mark